Αν κάποιος σας ζητήσει να αναφέρετε μια ιστοσελίδα, πιθανότατα θα πείτε κάτι σαν “πήγαινε στο google.com” ή “επισκέψου το facebook.com“. Σε αυτές τις οδηγίες, το “www” έχει πλέον εξαφανιστεί. Στο παρελθόν, όμως, το “www” ήταν μια αναπόσπαστη συνιστώσα των ιστοσελίδων. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτό που αντιπροσώπευε και γιατί έχει φύγει από το προσκήνιο.
Το “www” στις διευθύνσεις ιστού αναφέρεται στο “World Wide Web“. Στην αρχή του διαδικτύου, οι ιστοσελίδες χρησιμοποιούσαν το “www” ως ένδειξη της υποδομής του δικτύου που χρησιμοποιήθηκε για να φιλοξενήσουν την ιστοσελίδα. Για παράδειγμα, “www.example.com” δείχνει ότι η σελίδα βρίσκεται στο World Wide Web (WWW) της διεύθυνσης “example.com”.
Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι τεχνολογίες του διαδικτύου εξελίχθηκαν. Οι διακομιστές ιστού έγιναν πιο ευέλικτοι και ικανοί να χειριστούν αιτήσεις χωρίς την ανάγκη για το “www”. Καθώς οι ιστοσελίδες εξελίσσονταν, οι διαχειριστές τους συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν απλά να χρησιμοποιήσουν το domain name τους χωρίς το “www” και να εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά.
Οι λόγοι για τους οποίους πολλές ιστοσελίδες δεν χρησιμοποιούν πλέον το "www" είναι ποικίλοι:
Απλοποίηση της διεύθυνσης: Η αφαίρεση του “www” καθιστά τη διεύθυνση πιο σύντομη και ευανάγνωστη. Για παράδειγμα, “example.com” είναι πιο απλό από το “www.example.com”.
Συμβατότητα με την τεχνολογία: Οι περισσότεροι διακομιστές ιστού είναι πλέον σχεδιασμένοι για να αντιμετωπίζουν αιτήσεις με ή χωρίς το “www”. Οι ιστοσελίδες λειτουργούν κανονικά χωρίς την προσθήκη του “www” στο domain name τους.
Αισθητική: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων προτιμούν την εμφάνιση του domain name χωρίς το “www”, καθώς αυτό μπορεί να δώσει μια πιο καθαρή και μοντέρνα αισθητική.
Συνοψίζοντας, το “www” στις διευθύνσεις ιστού ήταν ένα στοιχείο του παρελθόντος που αποτελούσε έναν τρόπο να δείξει την ύπαρξη μιας ιστοσελίδας στο World Wide Web. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις ανάγκες απλότητας και λειτουργικότητας, το “www” έχει παραμείνει στο παρελθόν, ενώ οι ιστοσελίδες λειτουργούν πλέον κανονικά χωρίς αυτό.